De gordelverlenger voor in de auto

0
953
Gordelverlenger
© GettyImages / Sally Anscombe

Misschien kent u dit wel: u wilt het babyzitje of kinderzitje van uw kind vastmaken met de autogordel, maar die is een paar centimeter te kort. Het goede nieuws: u kunt het ontbrekende stuk goedmaken met een riemverlenger. En de kosten voor een riemverlenging zijn beheersbaar. In deze blog leest u ook waarom het juridisch lastig, of eigenlijk niet, te implementeren is.

Wat is een gordelverlenger?

Veiligheidsgordels zijn in Nederland al meer dan 45 jaar verplicht. Elke passagier moet worden vastgezet met een gordel. Het wordt echter problematisch als de riem vanwege de lichaamsgrootte het riemslot niet bereikt. En als het gaat om het vastmaken van kinderzitjes, is de autogordel vaak niet lang genoeg. Dit geldt met name voor naar achteren gerichte stoelen, aangezien de gordel langs de rugleuning van de stoel moet worden geleid.

Er zijn speciale gordelverlengingen zodat u toch kunt voldoen aan de gordelplicht. Er zijn verschillende riemverlengingssystemen beschikbaar. In veel gevallen worden ze gewoon met de juiste adapter in de riemgesp gestoken en dus ofwel alleen verlengd met de lengte van de riemgesp zelf of zelfs een extra kort stuk riem bevattend. Als alternatief zijn er systemen die direct worden bevestigd met een bout in plaats van de originele gesp.

Een gordelverlenger kopen: is dat legaal?

Als u een kijkje neemt bij de grote online winkels die populair zijn, vindt u snel wat u zoekt: er zijn massa’s riemverlengers die u tegen minimale kosten kunt bestellen. Vaak heeft u al twee of drie belt extensions in een setje voor 10 tot 20 euro*. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het. In de regel werken deze riemverlengingen. Ze zijn echter niet toegestaan ​​omdat er geen zicht is op de kwaliteit hiervan. Als de gordel te kort is, laat dan een andere goedgekeurde autogordel aanbrengen.

Gordelverlengingen: welke gevolgen kan de installatie hebben?

Als u een riemverlenger gebruikt, loopt u een enorm aansprakelijkheidsrisico. Een extreem gevolg kan zijn dat u de algemene exploitatievergunning van uw auto verliest. Hierdoor mag u eigenlijk niet meer met uw auto de weg op. Als u het toch doet, zoals veel mensen waarschijnlijk uit onwetendheid doen, riskeert u uw verzekeringsdekking. Concreet: Als zich een ongeval voordoet, bent u verantwoordelijk voor de gevolgen van het ongeval. Uw verzekering vergoedt in eerste instantie de schade, maar neemt verhaal op u.

Heeft u een inzittendenverzekering afgesloten als bijdekking op uw autoverzekering? Dan kan het zijn dat deze aanvullende verzekering niet (volledig) wordt uitgekeerd, als blijkt dat u geen gordel droeg ten tijde van het ongeluk. Dit (deels) inhouden van een financiële schadevergoeding wanneer u uw gordel niet draagt heet ook wel ‘gordelkorting’.

U betaalt ook een boete. U moet weten dat ook als u het ongeval niet zelf heeft veroorzaakt, u als eigenaar verantwoordelijk bent voor de schade als u de gordelverlenger heeft gemonteerd.

Maar of het werkelijk zover komt als u wordt aangehouden door de politie met een gordelverlenging is maar de vraag. Hoe dan ook – riskeer het maar beter niet.

Bent u nog op zoek naar het beste kinderzitje voor uw kinderen? Profiteer van de actuele aanbiedingen van Motointegrator.

*Markprijzen per 1.8.2022